wtorek, 8 stycznia 2013

Szybki przepis na tort

Z gotowaniem od zawsze miałam mało wspólnego, tak jest i do tej pory. Jednak czasami sytuacja wymaga by przestąpić drzwi kuchni... Dlatego też przepisy, którymi będę się z wami dzielić są łatwe i praktyczne. Nie wymagają wielkiego kunsztu i pieniędzy. A dziś mam dla was szybki i pyszny przepis na tort wykonany z pół składników, ponieważ nie każdy ma czas by poświęcać kilka godzin gotowaniu.


Bazą mojego tortu jest biszkopt, natomiast kremy wykonane są z gotowych już proszków,  stanowią jednak kompletne i jakże smaczne  wykończenie.

PRZEPIS NA BISZKOPT


Składniki:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-1,5 szklanki mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-masło lub margaryna do wysmarowania formy
-bułka tarta

Wykonanie:
Surowe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na gładką i puszystą pianę. Jest to niezwykle istotne, aby masa była dobrze zmiksowana (ok. 5-10 minut). Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (łyżeczka powinna być czubata, aby ciasto dobrze wyrosło) i ubijamy dalej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Istotne jest aby miksować je w jedną stronę (najlepiej zgodnie z kierunkiem zegara), gdyż sukces naszego biszkoptu zależy właśnie od prawidłowego wymieszania składników. Blachę lub formę (w tym przypadku okrągłą) smarujemy tłuszczem ale  dotyczy to tylko jej środka. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Następnie wysypujemy bułką tartą (jej nadmiar strzepujemy). Istotne jest żeby posłużyć się formą takiej wielkości, by po wlaniu przygotowana masa sięgała do połowy, a najwyżej do 2/3 jej wysokości. Z wypełnionej po brzegi formy ciasto z pewnością wypłynie. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut na około 160 stopni. Przed wyjęciem biszkoptu warto sprawdzić, czy jest  już gotowy. Najlepiej zrobić to na 5-10 min przed końcem pieczenia za pomocą patyczka. Jeśli po zanurzeniu w cieście będzie on suchy, biszkopt jest gotowy. Gdy jednak ciasto lekko oblepi patyczek, należy je piec dalej.

PRZEPIS NA KREM


Składniki:
-2 kremy w proszku (np. śmietankowy z Emix i czekoladowy z Delecta)
-mleko (ok. 0,5 litra)
-margaryna lub masło
-migdały i czekoladowe ażurki do ozdoby

Wykonanie:
Kremy wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj producent proponuje dwie opcje wykonania jedną z mlekiem a drugą z mlekiem i margaryną. Ja zawsze wybieram tą pierwszą jest szybsza i zdrowsza.

WYKOŃCZENIE:
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Pierwszą smarujemy kremem czekoladowym, drugą kremem śmietankowym i składamy. Wierzch i boki toru ponownie smarujemy kremem czekoladowym. Całość ozdabiamy według własnego gustu, ja użyłam do tego migdałów. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz